Beauty Bay, Kirkkopuistikko 18, 65100 VAASA, anastasia@beautybayvaasa.fi
  

TANNING SPRAY

Spray tanning har många namn

Spray tanning-branchen har rötter i USA och därför används både svenska och engelska ord och benämningar. Några vanligt använda är brun-utan-sol-spray, DHA tanning, self tanning spray, soldusch, solspray och airbrush tanning. Metoderna skiljer sig åt men syftet i samtliga är att simulera en solbränna och ersätta konventionellt solbadande genom att spraya huden med en vätska som bl.a innehåller ett naturligt sockerämne kallat DHA.

Perfekt resultat

Spray tanning är det senaste inom brun-utan-sol men med ett oöverträffbart resultat som av många anses vara helt perfekt. Skillnaden i resultat mellan spray tanning och andra brun-utan-sol-produkter är så stor att det är nästintill missvisande att kalla spray tanning för brun-utan-sol. Hemligheten bakom den nya metoden är att applicera en avancerad DHA-haltig vätska på huden genom sprayning. Den nya vätskan ger en oerhört naturtrogen färg samtidigt som spraydimman gör resultatet väldigt jämt. Idag finns utrustning för spray tanning på salonger men även på sprayflaskor för hemmabruk.

Beprövat och ofarligt

Alla ämnen i vätskan för spray tanning har används länge i kosmetikindustrin. Det främsta aktiva ämnet DHA är ett naturligt sockerämne som varit godkänt i både norden och USA sedan 1970-talet. Samtliga ämnen har genomgått dermatologiska tester, dvs försök som visar hur ämnena påverkar huden. Undersökningarna visar att sprayvätskan är helt ofarlig och utan bieffekter.

Så fungerar spray tanning

En sprayvätska innehållandes bl.a DHA, erythrulose och (i de flesta fall) "bronzer" sprayas på huden. Bronzern är en ej permanent initialfärg som visar var och hur mycket man sprayar samt hur den permanta solbrännan kommer se ut. DHA och erythrulose reagerar med proteiner i hudens yttersta lager och producerar ett pigment kallat melanoidin.

Vid spray tanning skapas melanoidin, ett ämne som inte ska misstas för melanin som uppträder när man solar på konventionellt sätt. Målet med spray tanning är att få melanoidin få exakt samma färg som melanin. Pigmentets slutliga färg beror på sprayvätskans innehåll men också hudtypen och hur allting samverkar. Behandligens hållbarhet beror främst på hudtypen men även sprayvätskan.

Bronzern sköljs bort vid första duschtillfället, helst 8 timmar efter behandligen. Kvar blir en vattenfast och väldigt naturtrogen solbränna som varar i ca 5 dagar. Effekten försvinner gradvist, som en naturlig solbränna.

Professionell spray tanning kräver maskinell utrustning (bl.a kompressor och sprutpistol) och sprayvätska. Många leverantörer fokuserar alldeles för mycket på den maskinella utrustningen. Faktum är att det är sprayvätskan som är det viktigaste då det är den som avgör färgen och hållbarheten, tillsammans med kundens hudtyp.

Innan spray tanning-behandling

Innan kunden kommer in för behandling bör dessa informeras om följande för ett erhålla bästa möjliga resultat av behandlingen:

Vara nyduschad och ha scrubbat huden för att avlägsna så många döda hudeceller som möjligt, detta är också lite beroende på vilken hud typ som kunden har.
Komma till behandlingen i löst sittande kläder.
Inte lägga på någon make-up, krämer eller lotion.
Ta med en mörka underkläder om kunden vill ha "solränder". Ljusa tyger kan missfärgas beroende på material. I de flesta fall kan färgen dock sköljas bort med ljummet vatten.

Efter spray tanning-behandlingen

Det finns några punkter att tänka på efter behandlingen:

Det tar 4-8 timmar innan kunden fått full solbränna.
Kunden bör inte duscha, bada på 8 timmar efter behandlingen. Vid första duschen efter behandlingen (8 timmar) kan kunden notera att viss färgpiment tvättas av, detta är helt normalt och kunden kommer fortfarande ha kvar en gyllene solbränna.
Efter 4-5 dagar kommer solbrännan att minska, denna procedur kan reduceras om kroppen smörjes in med lotion regelbundet.
För att få absolut bästa resultat och mörkast och längst hållbara solbränna bör behandlingen upprepas 2-3 dagar efter första behandlingen och därefter var 14 dag.